Aspergers syndrom & de symptomen jag har

Ja, nu känns det som att det var oerhört länge sedan jag skrev om Aspergers syndrom. Jag har ju skrivit lite MEN, har en föraning om att en del av er tänker "jaha men om du inte passar in i den stereotypa bilden, vad har du då för symptom då?" och guess what - today is your lucky day, för jag ska härmed ta upp de tecken och symptom som har med Aspergers syndrom att göra som jag har!!! 
 
1: Det som är mest obvious och själva kännetecknet för en Assburger - jag har oerhört svårt för att kommunicera med folk, lära känna nya människor och kunna förstå hur jag ska bete mig bland folk. Jag har svårt att veta vad som är okej att säga och att "läsa mellan raderna" och framförallt förstå vad folk menar med det de säger. Jag uppfattas antagligen som blyg av omgivningen, och well....det är jag också. Men mest av allt så är jag rädd för folk. 
2: Jag är oerhört stresskänslig. Oerhört. Mer än de flesta är. Och när jag blir stressad så stänger jag av fullständigt, för det blir sådant kaos i mitt huvud. Som jag skrev igår, så blir jag nästintill autistisk när jag blir stressad och beter mig som en trotsig femåring typ. 
3:Jag har svårt att läsa av tid. Exempel - jag ska in till stan och vara där klockan 15. Det tar cirka en halvtimme att cykla, och jag cyklar senast klockan 14 eftersom att jag annars tror att jag kommer att komma försent. 
4: Jag har svårt att se helhetsbilden av något utan fokuserar väldigt mycket på små, fascinerande, detaljer.
5: Jag tittar sällan på folk när jag pratar med dem utan min blick brukar flacka omkring när jag pratar med folk. 
6: Jag har EXTREMT svårt för plötsliga ljud och hoppar alltid till när jag hör det, hur högt det än är. 
7: Jag gör ofta grimaser med ansiktet som kan verka konstiga. Så ser du mig göra en grimas när jag tittar på dig så betyder det inte att jag gör det för att jag inte gillar dig, utan det är för att jag finner det oerhört passande att göra det. heh. 
8: Jag har svårt för ironi. 
9: Jag klarar inte av att sortera bort ljud och ljus utan tar in allt. Det gör att om jag pratar med någon så har jag väldigt svårt att bara koncentrera mig på det för jag tar in andra personers konversationer som hörs i bakgrunden.
10: Jag pratar väldigt mycket med mig själv. 
11: Jag är extremt fascinerad av rinnande vatten och ser jag exempelvis en bäck eller å så kan jag stirra på den i flera minuter av fascination.
12: Jag har svårt att prata om vardagliga och abstrakta saker, utan vill gärna ha ett specifikt ämne att konversera om - typ film, musik, politik, historia, katter etc. 
13: Jag ogillar starkt fysisk kontakt, speciellt att ta folk i händerna. 
14: Jag är i stort behov av rutiner och mår väldigt dåligt när mina rutiner bryts. 
15: Jag är inte särskilt flexibel av mig och hatar oanmälda besök. 
16: Jag använder mig ofta av små ljud som andra inte gör, typ piper eller hummar etc.
17: Jag har lätt för att sätta mig in i saker som jag finner intressanta och kan spendera flera timmar med att söka information om något som jag tycker är intressant. 
18: Jag blir jätteförvirrad av verbala instruktioner för det helt enkelt blir "too much". Gillar mycket bättre när någon skriver ner instruktioner. 
19: Jag har svårt att formulera mig när jag pratar eftersom att jag har så mycket tankar som snurrar i mitt huvud.
20: Jag tolkar saker bokstavligt. 
21: Jag gillar korta och raka kommandon och tydlighet. Hatar när folk säger "snart" eller "strax" för jag förstår inte vad det betyder. 
22: Jag har ett behov av att vila ut efter att ha umgåtts med folk eftersom att jag blir utmattad av att göra det.
 
 
Kommer säkerligen komma på fler saker och uppdatera listan allteftersom, men här har ni en konkret och tydlig lista på mina svårigheter & tecken på Aspergers syndrom. Så eh...nu vet ni det!! 
 
Hejdå!!
 
UPPDATE:
23: Jag är oftast oerhört blyg och timid bland folk men när jag väl lär känna någon så kan jag babbla på och babbla på och har svårt att veta när jag ska sluta prata. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0